Det är en bra dag idag!
Mina tankar från natten.

En fundering om lagar och hur vi fortsätter bry oss.

En vis vän till mig lärde mig något om demokrati. Demokrati handlar inte bara om man genomför processen på ett tillfredsställande sätt, det handlar också om oppositionen accepterar valresultatet.

Det är tänkvärda ord, och är den delen av demokratidefinitionen som många gånger glöms bort: skyddet för minoriteten.

Så bygger man ett samhälle så måste man ha ett öppet sinne för de som inte tycker exakt som en själv. När man ser på den politik man vill föra, och de lagar som man skriver, så måste man beakta de konsekvenser detta medför för de grupper som inte skriver lagarna. För vi vet ju alla att det kan bli så att folket väljer en ny riksdag, en ny regering, och så vill ju de som tidigare stiftade lagarna att de nya lagar som stiftas efter valet skall följa samma princip.

Speciellt problematiskt blir detta om lagarna som stiftas inte har en rimlig känsla för att balansera behov mellan olika åldersgrupper eller andra grupper. Likaså blir det problem om man väljer ut en grupp för att straffa denna eller köpa röster för en annan grupp. Låt mig uttrycka det så här. Om man inför en politiskt bestämd mansskatt som drabbar en för någon man är född till så kommer den självklara slutsatsen att bli att denna skatt tas bort politiskt. Vi får en polarisering som bidrag negativt till att förstöra känslan av samhörighet. Om man pumpar in skattemedel eller avstår från att ta skatt (egentligen samma sak) till en viss grupp, så som unga under 25 (t ex reduktionen av arbetsgivaravgiften) så kan exempelvis en pensionär undra varför hen fortfarande betalar full skatt.
Samma sak uppstår om man ger riktade bidrag för att gynna byggandet av studentbostäder. Nu finns det studenter som är till åren, men det är ovanligt. Bland annat ifrågasattes min fars studier i fysik när han var 82 år fyllda. Som tur var fanns det ingen laglig grund att stänga ute min far, så jag kunde läsa fysik med min far, vilket jag är tacksam för nu när han är borta.

Men man kan tänka ett varv till. T ex om man vet om att en kommun har 5 års lång kö till boende för äldre, så kan man göra så här. Man bygger fler attraktiva boenden, ofta 2 rum och kokvrå. Detta gör det möjligt för äldre att flytta till ett boende som skapar en trygghet. Den lägenhet som blir ledig kan i så fall hamna i en kedja av byten så att till slut kan en student få ett eget boende. Både den äldre och studenten får en bättre livssituation. Och i vissa fall blir det snarare en träd av byten: En 7 rums villa, blir ledig när en änka flyttar in i ett bra boende. Denna villa får nya ägare, som kanske i sin tur släpper två stycken 4 rums lägenheter. Kanske är det två vuxna med barn och bonusbarn som slår sina påsar ihop.  Var och ett av dessa lägenheter kanske får nya hyresgäster när två vuxna lite tidigare i livet gör samma sak när barnen vill ha egna rum. De tvåor som de släpper ifrån sig blir kanske till lägenheter till studenter som vill flytta ihop. Då lämnar kanske dessa studenter sina ettor. Det är ett krystat exempel men det är inte omöjligt att ett ny bostad för en äldre kan leda till att 8 st ettor blir lediga för studenter, och det är mycket billigare än att bygga åtta stycket studentrum.

Men på samma sätt vill jag också peka på att när man försöker skrämma upp äldre med att det är så otryggt så vållar man ett lidande. Är det sen så att man vill ge illusionen av att det blir tryggare med övervakning på Internet så har man definitivt gjort olämpliga saker i det blå skåpet. Dels för att det inte hjälper. Om det nu skulle finnas någon som vill göra dumma saker så hjälper inte övervakningen. Dels för att vi kan skapa en hel generation som saknar känslan av samhörighet. Och om denna grupp blir så stor och frustrerad, så kan denna grupp enkelt strunta i skyddet för minoriteter och konfiskera pensionspengarna. Det har hänt förr.

Annonser

Ett svar to “En fundering om lagar och hur vi fortsätter bry oss.”

  1. […] En fundering om lagar och hur vi fortsätter bry oss.. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: