Det är en bra dag idag!
Mina tankar från natten.

Vad kan vi göra åt övervakning av Internet?

Kan man stoppa övervakning av oss? Vad kan jag göra? Det är många frågor som snurrar runt i huvudet på folk, i lunchrummen, och framförallt som frågor till oss i Piratpartiet (PP).
Den senaste tiden har vi kunnat läsa om hur USA övervakar Internet via National Security Agency (NSA). Det hemliga programmet PRISM är till för att hämta information från amerikanska företag; bl.a. Facebook, Google. För att använda en liknelse; man fiskar med finmaskig trål och samlar in allt för att kanske hitta Storsjöodjuret. Så gör också svenska motsvarigheten FRA. Det gemensamma för NSA och FRA är att det inte krävs någon föregående misstanke om brott.

 

Terroristen som sprängde sig i Stockholm hade inte stoppats med hårdare övervakning. Det skulle ha räckt med att SÄPO hade läst sina egna mejl. I Danmark har antalet utdrag från databaser skapade med reglerna från datalagringsdirektivet sjunkit över tid eftersom polisen anser att kostnaden för utdragen inte kan motiveras med den lilla hjälp de ger till en utredning. Det är tveksamt om de här stora databaserna med långtgående profilering av medborgare gör nytta.

 

Övervakning utan mål skapar otrygghet och osäkerhet. Den urholkar förtroendet för samhället. Den kostar pengar och leder till få praktiska resultat utom en allmän känsla av uppgivenhet inför det vittrande demokratiska systemet.

 

Det är en infekterad debatt. Å ena sidan finns det många som litar på staten när den jagar efter diffusa hot. Å andra sidan har vi senaste veckan i Sverige diskuterat mycket hur vi ska förhålla oss till att andra stater ser oss som diffusa hot och därför övervakar oss. FRA och NSA har ju till och med en viktig skillnad: vi kan rösta in människor i Riksdagen som stiftar nya lagar för FRA:s uppdrag. Vi kan däremot inte påverka NSA.

 

Vad vi däremot kan göra är att kräva av våra egna politiker att de gör NSA:s uppdrag svårare. Vi politiker kan träta om vilka befogenheter våra egna myndigheter bör ha, men det är uppenbart att utländska säkerhetstjänster inte med nödvändighet bör ges möjligheter att övervaka svenska medborgare.

Här behövs lagstiftning som skyddar medborgarna från tredje makt; så som EU:s nya dataskyddsförordning (som ersätter personuppgiftslagen PUL). Där kan hela EU:s tyngd läggas bakom varje försök från europeiska myndigheter att försvara våra medborgare mot utländska staters säkerhetstjänster. Dataskyddsförordningen är grundad i principen att vi har rätt att veta vad som händer med våra uppgifter och vilka konsekvenser dessa uppgifter får.

 

Med en ordentligt skriven dataskyddsförordning hade EU kunnat bötfälla amerikanska bolag till belopp motsvarande upp till 2% av deras årsomsättning för brott mot mänskliga rättigheter.

 

Olyckligtvis har svenska politiker inte förstått nyttan av denna förordning. Sveriges regering verkar i Bryssel för att förordningen ska bli svagare. Flera svenska ledamöter i EU-parlamentet stödjer öppet amerikanska industriförslag. Andra är passiva och ser på när våra grundläggande rättigheter urholkas. Riksdagen har tackat nej till förordningen och föredrar att inte ta något ansvar för hur svenska medborgare ska ges skydd mot tredje makt.

 

Känner du också att det inte får fortgå så här; gå in på https://dataskydd.net/

 

Amelia Andersdotter

Ledamot av Europaparlamentet (PP)

 

C Magnus Berglund

Styrelseledamot PP

 

Isabelle Danielsson

Styrelseledamot PP

 

Mattias Lennartsson

PP

Inga kommentarer to “Vad kan vi göra åt övervakning av Internet?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: