Det är en bra dag idag!
Mina tankar från natten.

DNSChanger, SOPA, PIPA och hur Internet löser detta.

Hej

Detta är ett blogginlägg som jag skriver främst för de som har läst dagens NWT:

Så trojan-testar du din dator – nwt.se – Ditt Värmland, just nu!.

Tyvärr är denna ”nyhet” varken nytt eller speciellt trovärdigt. Bloggosfären tog upp denna problematik redan i november 2011. Men det är ändå intressant att det som är ett hot i en journalist ögon är en bra lag när amerikanska kongressen gör samma ingrepp i hur Internet fungerar.

Det finns två lagförslag i amerikanska kongressen som egentligen är samma lag. I representanthuset kallas lagen för Stop Online Piracy Act (SOPA) och i senaten kallas lagen Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act (PIPA).

Bakom detta lagförslag ligger vad jag kallar Det Mediaindustriella Komplexet. De vill att Youtube, Facebook osv skall stå till svars på om du videofilmar dina barn och råkar ha på musik o bakgrunden. Om Youtube, Facebook osv inte lyckas hålla borta alla videor av denna natur skall USA ändra DNS (ungefär som att ändra telefonkatalogen) för att stoppa ”upphovsrättsbrottet”.

Nu har Internet svarar på Det Mediaindustriella Komplexet och detta har fått representanthuset att backa. Nu vågar de inte ens säga när lagförslaget skall behandlas (men jag antar att det blir under våren). Ni förstår, det är val i år, och de olika kandidaterna måste få mer pengar i sina kampanjkassor.

Så vad är det som skiljer DNSChanger från SOPA/PIPA. Bakom båda sitter folk som vill förhindra normalt användande av Internet utav den sämsta av alla anledningar; de är giriga!

The Security Skeptic gör en ordentlig genomgång av hur man försöker luras med att skicka dig till webbsajter dit du aldrig tänkte att du skulle hamna.

Stephen Cobb, bloggare på Antivirusföretaget ESET skriver om hur Internet möter dessa båda hot med DNSSEC. Toppdomänen som vi alla känner till som .se ligger på framkant. Och vi kan hoppas att alla webbsajter som måste vara säkra ser till att installera DNSSEC snarast.

Så mina vänner, oroa er inte så mycket för DNSChanger skall förstöra ert liv på Internet, oroa er i stället för vad amerikanska politiker kan göra!

Annonser

Inga kommentarer to “DNSChanger, SOPA, PIPA och hur Internet löser detta.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: