Det är en bra dag idag!
Mina tankar från natten.

Erkännande av Palestina?

Palestina… Israel… Vi har hört det förut, och all nödvändig historia finns där för den som vill googla. Men spelplanen har ändrats i närtid och viktigare, denna förändring fortsätter.

Om ni tänker tillbaka på hur det började. Delar av det judiska folket skingrades i något som kallas Diasporan, dvs de lämnade sitt hemland; Palestina. Väl ute i resten av världen så förföljdes det judiska folket på olika sätt i olika delar av världen.

När man bestämde sig för att göra som Sionisterna ville och gav det judiska folket ett territorium (Palestina) så kan det vara så att detta inte så genomtänkt. Eftersom Palestina redan hade ett folk och den konflikt som grundlades av en krigstrött omvärld har ännu inte lösts.

Hur som helst fick staten Israel sina gränser bekräftade av omvärlden 1949. Efter en serie krig så slutade dessa (oktober 1973) med att Israel ockuperade Golanhöjderna (del av Syrien), Västbanken (del av Jordanien) och Gaza-remsan (del av Egyptien). Jordanien har formellt avträtt Västbanken till palestinerna och likaså har Egypten avträtt Gaza-remsan.

Men nu har de diktaturer som slöt fred drabbats av den arabiska våren. Jordanien har på ett stillsamt sätt utvecklats som demokrati och vad jag vet så fortgår denna process. Egypten har gjort sig av med sin dynasti av diktatorer och går förhoppningsvis mot ett demokratiska Egypten. Syrien är mitt uppe i en bitter strid mellan folket och säkerhetsstyrkorna.

Låt oss därför anta att full demokrati råder i Egypten, Jordanien och Syrien. Frågan blir då hur dessa folk kommer att hantera de olika  ockupationer som fortsätter.

Om Palestina erkänns som fullvärdig medlem av FN så tror jag att det skulle vara otroligt att folken i Egypten, Jordanien och Syrien skulle riva upp/återuppliva alla traktat. Men om Palestinierna nekas samma frihet som dessa folk nyligen har på olika sätt kämpat sig till så kanske det är en sannolik utveckling.

Med tanke på hur Turkiet har reagerat så skulle Israel ha lite besvärligt med:

  1. Den redan existerande proteströrelsen i Tel Aviv finare kvarter.
  2. En konflikt med 1-3 grannländer.
  3. Ett eventuellt payback-tänkande från Libanon.
  4. En förnyad Intifada på de ockuperade territorier.
  5. Ett ekonomiskt utsatt USA som har problem att ta sig ut ur Afghanistan och Irak.
  6. Iran som gärna visar hur de står bakom Palestinska folket för att stödja Hamas kan både stänga av sin egen olja och dessutom stoppa guldstaternas utskeppning av olja genom Hormuzsundet.

Nu är det inte mitt problem, men jag tror att Israel inser att det kan vara värt att släppa motståndet mot en tvåstatslösning i detta perspektivet.

 

Uppdatering

Jag skulle vilja ge er chansen att läsa en annan vinkling på konflikten. Glöm inte att följa kommentartråden under inslaget: http://krigskonster.blogspot.com/2011/09/flashpoint-ostra-medelhavet.html

Annonser

Inga kommentarer to “Erkännande av Palestina?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: