Det är en bra dag idag!
Mina tankar från natten.

Lite saker på gång i Värmland

Det var ett tag sedan, men nu är det dags igen:

Det har diskuterats hur piratpartiet skall göra med de lokala organisationerna. När det blev klart att vi kunde bilda lokala organisationer och detta var ett krav för att ha en lokal lista i landstings och kommunval så började en process:

Vad som föregick Värmlands val: I samband med att lokalvalmöjligheten öppnades så ringde lokalpressen till mig och frågade hur vi skulle göra. Jag pekade på hur lite vi just då visste om vad som krävdes av partiet för att vi skulle få grönt ljus, men hänvisade till mötet den 19 sept med både valkretsledare (VL) och kommunledare (KL). Jag sa att jag misstänkte att vi skulle få det svårt i vissa kommuner, men det ser bättre ut på landstingssidan. Därefter gick jag ut med att massutskick och begärde att pirater i Värmland skulle ge input till mötet. Parallellt med denna så gjorde min dåvarande vice valkretsledare (VL2) Felix och jag en serie telefonintervjuer som skulle mynna ut i en post-mortem-analys av eu-valrörelsen. När det var dags för mötet så hade jag både vid mötet och innan i kallelsen sagt att mötet var helt öppet, och vi var helt fria att titta på alla möjliga frågor. Hammarö tog detta till sig och hade satt ihop en funktionsbaserad organisation. Jag hade för säkerhets skulle satt ihop en ledarskap/gruppdynamik introduktion och Mikael Holm från mediagruppen hade också förberett en introduktion till mediaträning. Under mötet utser vi bland KL de nya VL2 som nu utgör gruppen. Dels fick vi en viss förankring i kommunerna, men viktigast var att dessa hade bevisat sin kompetens i samband med EU-valet. Så både organisationform och vilka som skall sitta där bestämdes i konsensus. Klart vi skulle kunnat gjort det med hjälp av brevomröstning, men om en tidigare okänd kandidat inte var aktiv PP medlem före valet så känns det naturligt att åtminstone försöka bli KL innan detta mötet hölls. Och alla kommunledare (KL1 och KL2) var dessutom kallade till vår upptakt. Jag vill påpeka att vi har vakanser på vice kommunledare (KL2) i alla kommuner utom Kil och Hammarö, så det fanns möjligheter.Efter vi har bildat denna grupp hoppas jag att vi som kollektiv kan gå vidare med rekrytering till de vakanser som vi har.

Så nu till det vi beslutade på mötet den 19 september. Alla beslut tog i konsensus bland de som närvarade.

I Värmland har vi gått helt och hållet på lokalavdelningsmodellen. Vi har skapat fyra funktionsområden: Medlem, Aktiviteter, Webb och Media. Vi har utsett en sammankallande för dessa grupper och jag har gett dessa 4 även titeln vice valkretsledare. Hammarö är redan klar med att organisera sig i dessa fyra områden och nu har vi även ett arbete med att kopiera detta till alla värmländska kommuner, allt efter förmåga. Vi ser därmed inget direkt behov av att skapa en lokalförening. Vi planerar att ställa upp med en lista i landstingsvalet men även kanske Hammarö och Kil kommer att försöka kvalificera sig till kommunala listor.

Detta centrala möte bör följas upp med möten med medlemmar i varje kommun, och ifrån dessa bör vi göra en återkoppling och göra nödvändiga förändringar om så behövs. Jag har satt av varannan söndag till partiarbete och jag hoppas att tillräckligt många av mina medlemmar och även VL2 och KL vill följa med (även om det inte gäller just deras egen kommun). Dessa möten i kommunerna gör en liten nätt resebudget på 80 mil innan vi har avverkat alla kommuner. 😦 Men med just detta perspektiv så är det så att denna indirekta demokratiform som baseras på feedbackrundor är minst lika bra som att arbeta med direktdemokrati, eftersom möjligheterna att synas som kandidat är ojämt fördelad, åtminstone tills dess att piratpartiet får ett socialt verktyg på Internet.

Nu har partiledningen fötydligat hur de vill att saker skall göras med följande direktiv:

Lokal organisation och kommunikation

För att kommunikationen ska flyta inom partiet som helhet, så ställs vissa krav på lokal organisation. Det är dessutom en förutsättning för en fungerande greppbarhet, att den ser likadan ut i hela landet, så att vi kan jämföra olika delar av landet och prata samma språk.

Lokala organisationer har därför ledningsgrupper, på alla ställen och på alla nivåer. Dessa ledningsgrupper sammanträder minst en gång i månaden, regelbundet och förutsägbart, på sätt som är enklast för respektive grupp (IRC, Skype, café). Gärna oftare när det är mycket aktivitet: varannan eller till och med varje vecka.

Ledningsgruppens ansvar är att koordinera den lokala verksamheten, och att kommunicera relevant information till ledningsgruppen ovanför och under i organisationen.

Partiledningen består, som bekant, av partiledaren (PL1), två vice partiledare (PL2), stabsfunktionen partisekreterare (PS), och alla distriktsledare (DL1). Då en DL1 inte kan närvara, utser han/hon en ställföreträdare, så att alla distrikt är närvarande. PL1 kan välja att plocka in fler relevanta funktioner, och har valt att dessutom plocka med kampanjledaren och förbundsordföranden för Ung Pirat.

Distrikts-, valkrets- och kommunledningar är upplagda på samma sätt: försteledaren för området, alla viceledare för området, och försteledarna för respektive delområde i området. Försteledaren för området är ansvarig för ledningsgruppens funktion.

En distriktsledning består således av DL1, alla DL2 och alla VL1 i området, plus ytterligare enstaka personer som DL1 anser vara nödvändiga för driften av distriktet.

En valkretsledning består av VL1, alla VL2 och alla KL1 i området, plus ytterligare enstaka personer som VL1 anser vara nödvändig för driften av valkretsen. [min kursivering]

En kommunledning blir något av ett specialfall där det inte finns stadsdelsledare, och består då av KL1, alla KL2 och alla KLA (administratörer) i området. [min kursivering]

Det huvudsakliga syftet med ledningsgruppsmötena på alla nivåer är att förenkla kommunikation och beslutsfattande inom organisationen. Kollektiva beslut är inte nödvändiga; respektive ledningsmöte används framför allt så att individuella beslutsfattare har ett bollplank för idéer och att konsensus kan byggas.

Det uppmuntras att dessutom ha ett stormöte en eller två gånger om året för den lokala verksamheten, så att alla får träffa varandra och idéer diskuteras i ett större forum. Funktionen är främst social, men det är inte att förringa: sociala band bygger organisationen, och partiet överlever inte utan dem.

Som ni ser så var vi inte så långt ifrån målet när vi gjorde vår organisation i förtid.

Med vänlig hälsning

C Magnus Berglund

Annonser

Ett svar to “Lite saker på gång i Värmland”

  1. Lycka till PP i Värmland. 🙂 När PP inte kommer in i riksdagen eller blir inaktuellt saa är PP’s medlemmar varmt välkomna in i http://www.aktivdemokrati.se‘s Vi behöver er i samverkan mot 4% spärren.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: