Det är en bra dag idag!
Mina tankar från natten.

Surt sa räven

Jag tänkte passa på att gnälla lite. Gillar du inte gnäll, hur relevant det än är, så kan du sluta läsa nu.

Jag tänkte gnälla på piratpartiet, the pirate bay och mig själv.

Så, håll i hatten, för nu blir det gnäll!

Vår partisekreterare gick ut med ett meddelande i forumet hur vi skall göra med milersättning. Tyvärr kom detta besked sent, och naturligtvis trängde det inte ut i kampanjorganisationen i tid till valet. Många som har en riktigt dålig ekonomi valde därför att inte ta på sig distributörsrollen på avlägsna vallokaler. Detta är kanske inte ett problem i storstäderna, men i värmländsk glesbygd är det ett reellt problem. Och detta gäller inte bara valsedlar, utan även valmaterial. Jag åkte själv ner och hämtade material hos vår DL, men detta var innan DHL lösningen var klar.

Vi hade ett liknande problem med transporten av valsedlarna upp till Värmland från Göteborg vilket fick lösas på samma sätt. Sen så var det en viss förvirring om i fall vi hade bensinersättning eller milersättning.  Mab förklarade att det var ersättning för det man hade tankat, vilket senare blev till milersättning när vår partisekreterare gick ut här (synd bara att det inte gick ut som information till medlemmarna). Inget fel med milersättning, men det skulle varit så mycket enklare med ett klart besked, och detta besked kunde med fördel inneburit att man hade fört loggbok över var man hade kört sin egen bil i piratpartiets tjänst.

Sen pratade jag med Amelia som hade svårt att få ut pengar för sina utlägg i sin valkampanj. Detta innebar att hon inte verkade få ut pengar så att hon kunde utnyttja hela sin budget. Ni förstår ju att man känner sig futtig när man fingrar på sina bensinkvitton, när ett toppnamn inte kan jobba för saken. Med tanke på dessa känslor hos mig, hur tror ni då inte jag kände mig när mina kommunledare frågade om ersättning. Det var knappt att jag kunde se dem i ögonen. Man skulle kunna säga att jag inte längre har kvar förtroendet, det förtroende som gav mig tyngd i fötterna. De som då inte hade pengar att ta sig ut till sina vallokaler på grund av en dålig ekonomi var ju helt klart besvikna. De av oss som kunde ligga ute med pengar gör fortfarande det och lär göra det tills kassören kommer hem från semestern.

Och så går vår käre ledare ut och delade ”friskt” ut pengar här. Till Ricks försvar så har tydligen frågan om milersättning inte kommit upp på ledningens agenda än i alla fall inte så att de har fattat ett beslut om detta. Men detta är det enda tydliga besked som vi fick om ekonomin ute i landet.

Sen tar 25 personer och åker till Gotland. Jag är bara säker på att resan finansieras av partiet, men jag misstänker att boendet också är det. Men om jag får vara så oförskämd att jag antar att detta inte faktureras utan precis som alla andra resor skall betalas i förväg, så blir det ju så att vi som gjorde valsedelarbetet och kampanjade utanför storstäderna lånar ut pengar som går till en gotlandstripp. Inte för att vi saknar pengar, utan för att utbetalningarna och framförallt informationen inte har skött på ett bra sätt. Ovanpå allt annat så berättar Mikael Nilsson att problemet bland annat, snarare är vad vi skall göra med pengarna.

Tja, gotland. Vad skall man säga? Åka till gammeldalen, frottera sig med gammelpolitiker, gammelmedia och gammellobbister. Nätverka med makten. Frågan är vad en amatörpolitiker kostar? ”Makten” är för mig att sluta lyssna på de som besluten handlar om, och nu visar piratpartiets ledning att de inte lyssnar lika bra som förut. Vilket är nog katastrofalt dåligt för vi skall nog akta oss för att bli ett frotterande lobbygrupp. Vi måste vara en kampanjorganisation som klarar av att behålla de erfarenheter som vi gjorde från EU-valet till dess vi skall genomföra ett riksdagsval. Betala alla skulder till medlemmarna, och låt de få reda på vad som gäller!  Skit i allt som börjar med gammel- och börja lyssna på svärmen igen.

Och nu över till the pirate bay. Jag köper Marcins påstående om att tpb gänget skickar ut signaler om att allt är bra. Anledningen att jag gör det är att jag är optimist av naturen, men samtidigt har jag en stor förståelse för de som ser tpb som en ikon, en symbol för det som är rätt och riktigt i samhället. Jag såg engagemanget när vi samlade demostrationen till stöd för tpb när domen föll. Jag kände mig som en idiot när jag i megafon hävdade att det var en bra dag idag.

Men däremot kan man diskutera hur affären genomfördes och hur alternativet skulle ha sett ut. Vi är alla thepiratebay… så det självklara skulle ha varit att släppa nyheten om att tpbcrew jobbar med en ny grej, att en beta version kommer upp snart med alla komponenter från GGF, och efter en rimlig test period ha förklarat att tjänsten skall fortsättningsvis drivas och t o m ägas av GGF. Hela tiden skulle ThePirateBay-originalet ha fortsatt parallellt och skapat trygghet i svärmen.

Istället mörkar man och släpper ett färdigt paket som en bomb, och säger åt svärmen att de inte skall oroa sig… när alla tecken på att det kommer gå fel finns där. T ex så pratas det direkt om pengar och att dessa inte skall gå till the crew, utan till en stiftelse. Nu börjar folk fundera på om någon förutom the crew kommer någonsin ske skymten av pengarna.

Återigen är det en väsenlig del av Internet som har bestämt sig för att sluta lyssna på svärmen. Man kan börja fundera på hur detta fenomen med att sluta lyssna har med att the crew har förstått vilken makt de har, eller skall jag skriva hade?

Nu kommer jag till att gnälla på mig själv. När det gäller piratpartiet så har jag kombinerat en insikt hur lite pengar vi har med en känsla av att vi alla måste dra vårt strå till stacken. Jag hör till dem som både är guldpirat och som skickar Rick en 100-lapp i månaden. Jag förstår också att vi är amatörer och vi har inte kanslister som sitter med utbetalningar hela dagarna. Så jag har censurerat mig själv och inte ifrågasatt varför vi inte skall få betalt fullt ut i tid. Detta har mina aktiva i Värmland fått lida för. När de i forumet frågar om pengar så svarade jag dem här, och fick som motfråga att det måste varit felskrivet.

Sen när det gäller att jag inte fick tummen ur med att följa upp ett samtal med brokep/Peter Sunde som jag hade över irc där jag föreslog en knapp inbyggd i ThePirateBay så att artister skulle själva kunna lägga upp sitt material. Peter svarade att de inte kunde göra något själv men skulle uppskatta om någon gjorde något på eget initiativ.

Jag började skissa på TheDonateBay. Detta skulle bli en systersajt till TPB och kanske t o m skulle kunna vara en del av deras sökmotor. Egentligen skulle det inte vara någon annan skillnad än domännamnet och att det fann en paypal-knapp. Däremot skulle de krävas en del juridik som måste lösas på nätet. För att hantera e-legimitation och påskrivna kontrakt (som skulle friskriva TDB från skadeståndsanspråk om något hade lagts upp utan att ha de faktiska rättigheterna,) tänkte jag nästa vecka ta kontakt med Logica och se om de kunde minimera startavgiften och helt basera kontrakthanteringen som ett styckpris som togs ut från varje artist. Själva ägandet skulle jag se om det gick att ordna med en ekonomisk förening som skulle bildas av intresserade kreatörer i samband med ett event som skulle ordnas här i Värmland där jag skulle bjuda in xtremeCreator till workshop och i en presskonferens lansera artister-hjälper-artister.

TDB skulle då vara ett gott alternativ till skivbolagen, och i och med att inga andra än artister egentligen skulle vara inblandade skulle det mediaindustriella komplexet skjuta ”stackars artister” argumentet i sank om de gjorde något mot just denna grupp. Samtidigt skulle de var tvungna att anstränga sig mer för att locka bort artisterna från det följe som de skulle bygga upp på detta sätt.

Men jag väntade för länge med att boka mötet med Logica och med min favoritadvokat. Jag borde kanske också ha pratat mer med brokep och Anna Troberg/Andreas Rönnqvist. Framförallt borde jag ha fört en dialog med svärmen!

Nu är det bara för mig att bita ihop och inse att jag är en rutten skit som bara gnäller. Nu kommer bredsidorna från makten och kommer krossa mig. Men jag sjunker med piratflaggan i topp.

Annonser

6 svar to “Surt sa räven”

 1. Vet inte riktigt varför du upplever att du är en rutten skit, tycker att det är helt relevanta frågeställningar. Inte minst går jag själv runt och funderar på hur viktigt Almedalen är för mig själv, personligen. Hur viktigt det är för PP i stort, finns det säkert andra som har bra argument för, så låter det vara där.

  Almedalsveckan har jag annars fått intryck av är budgeterat sedan årsmötet? Har den överskridits, menar du, eller skulle den har skurits ned till förmån för milersättning eller så? Förlåt om jag virrat ihop det du skrivit, men kopplar inte riktigt. Hur pengarna fördelas principiellt hade jag för mig beslutades av årsmötet. Kanske något att ta med sig till nästa gång.

  När det gäller pengar opererar jag alltid under förutsättningen att partiet inte har några, så lägger mina egna och har nog inte sparat så mycket som ett kvitto under årens lopp… 😛 Det är en begränsande inställning, eftersom om man känner att det inte finns några så blir det lågbudget hela vägen, med ett resultat som reflekterar det — vilket är dumt om det faktiskt finns. Som du skriver angående distributionen, man väljer bort saker man gott och väl hade kunnat fixa annars. Känns som det finns någon lärdom här någonstans.

 2. Jag vet att jag är virrig, men egentligen handlar det om två saker: dels att budget och utbetalningar inte hänger ihop och dels att information om vad man kunde bli ersatt för brister fortfarande.
  Om en kommunledare ligger ute med pengar och inte vet hur och när han skall bli ersatt, och samtidigt så är det hela 25 personer som är på Gotland. Självklart ligger det i budget, men just bara att se till att pengarna till medlemmarna kom först. En snabb, precis information och ännu snabbare utbetalningsrunda skulle ha sett bättre ut i ljuset från att åka till gammeldalen.

 3. Klart det är surt när inte reglerna är klargjorda i en organisation. Men det har varit min känsla lite hela tiden.
  Det finns en oerhört stark vilja i PP, men det administrativa är inte en av dom starka sidorna verkar det som.
  Jag anser i och för sig att almedalen kan vara bra för PP, även om det är en kvarleva från anno datzumal så är det bra att synas där, om inte annat för att övertyga gammelpartier, gammelmedia och dom som inte förstått att vi faktisk är ett riktigt politiskt parti som är att räkna med. Det dom som är där måste akta sig för är att tolkas som en lobbygrupp och inte är ett alltför festande gäng.
  Men du har rätt det ser inte bra ut när ett gäng åker till ”gammeldalen” när det sitter folk och ligger ute med pengar. Det borde ha varit klargjort för länge sen hur det fungerar. I synnerhet med tanke på att EU-valet inte var vårt första val.

  Man jobbar och strävar efter att göra sin röst hörd för PP:s skull, men det innebär inte automatiskt att man inte förväntrar sig ersättning för sina utlägg.

 4. Jag tycker du är helt rätt ute när du tar upp det här. Samtidigt vill jag avstå från att nu kommentera kritiken i sak, då den bör ligga till grund för revisionen, och vi har ännu inte valt revisorer för 2009 (den punkten föll av misstag bort vid årsmötet i våras). Vi behöver nog en uppryckning när det gäller de administrativa rutinerna; ekonomin kan inte förvaltas av en svärm.

 5. Det kan vara bra att veta att partiets kassa stod på noll (typ) på valdagen, så utlägg kan ju bara ersättas med intäkter som kommer in efter det. Däribland då kommande guldpiratpengar och pengar från valia, som diskuterades på styrelsemötet. Det rör sig alltså mest om pengar som kommer, inte pengar vi har. Almedalens pengaflöde vet jag inget om.

  Men det är klart att det finns en rad rutiner, tex vad gäller milersättning mm som behöver sätta sig ordentligt i organisationen.

  Själv la jag ut de pengar som krävdes för att skicka 45.000 sms på valdagen, så jag hoppas min expense också återbetalas snart 🙂

 6. @Anders Känns skönt att jag inte kandiderar till revisor. 🙂

  @Mikael Jag gissade att vi var på noll på valdagen, och det var därför jag tyckte det var alltför många som skickades till Almedalen. Klart att vi kan har bundit upp oss för kostnader som inte kunde ändras, men lite mer framförhållning kan man nog ha. Däremot, om vi skulle ha informerat och tillfrågat medlemmarna om de vill vänta med ersättningarna tills efter Almedalen, så skulle min magkänsla vara så mycket bättre.

  Jag hoppas bara att vi inte har tappat värdefulla valarbetare på den hantering som faktiskt har skett.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: